Αλλάζοντας την εμφάνιση του Android (για αρχάριους) By kounoupaki

Το άρθρο αυτό είναι παλιό (πάνω απο 6 έτη, δημοσιεύθηκε 08/07/2014).

Αφιερωμένο στον φίλο μου τον  Σταύρο για το πρώτο του android HTC

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κινητού με λειτουργικό android είναι η δυνατότητα να αλλαγής της εμφάνισης του περιεχομένου της οθόνης. Πολλοί φίλοι μου απογοητεύονται όταν αγοράζουν κινητό επειδή δεν … μοιάζει με αυτό που είδαν σε κάποιο άλλον με την ίδια συσκευή. Η αλήθεια είναι ότι έχεις δύο δυνατότητες 1) το αφήνεις όπως είναι και 2) αρχίζεις να ψάχνεις ή να ρωτάς κάποιον που γνωρίζει. Συνήθως οι εταιρείες φορτώνουν το κινητό με  δικό τους λογισμικό το οποίο εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη με αποτέλεσμα να έχεις μία γεμάτη οθόνη με … άχρηστες πληροφορίες.

explain

Εικόνα 1

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Όταν ανοίγεις το κινητό σου ένα πρόγραμμα που ονομάζεται launcher αναλαμβάνει την διαχείριση της εμφάνισης και την τακτοποίηση του περιεχομένου στην οθόνη σου. Ο βασικός launcher που έχει το κινητό εξαρτάται από την μάρκα του κινητού.

Η οθόνη σου αποτελείτε από τέσσερα τμήματα: 1) status bar 2) navigation bar 3) dock  και 4) desktop (δες εικόνα #1). Το dock και το desktop είναι τα τμήματα που μπορείτε να τα κάνετε ότι θέλετε. Τα άλλα δύο (status bar και navigation bar) μπορούν να αλλάξουν μόνο εάν έχετε τεχνικές γνώσεις. Τι μπορεί να εμφανισθεί στο desktop ? εικονίδια εφαρμογών, φάκελλοι εφαρμογών και widgets. Τα εικονίδια εφαρμογών είναι για να τρέχετε με ένα απλό touch την εφαρμογή που θέλετε. Οι φάκελλοι περιέχουν εικονίδια εφαρμογών για καλύτερη διαχείριση (πχ ομαδοποίηση εφαρμογών). Η λογική είναι ίδια με αυτή που έχετε στον υπολογιστή σας. Τα widget είναι αυτά που κάνουν την διαφορά. Τα widget είναι μικρο-εφαρμογές που συνήθως μας εμφανίζουν με δημιουργικό τρόπο “ζωντανές” πληροφορίες πχ την ώρα, τον καιρό, τα τελευταία email, μηνύματα κλπ. Μπορούμε να τοποθετήσουμε στην οθόνη μας όσα widget θέλουμε (αρκεί να χωρούν). Οι περισσότερες εφαρμογές έχουν ένα ή περισσότερα widgets όπως το gmail, το facebook ή το twitter. Το desktop μπορεί να αποτελείται από περισσότερες από μία οθόνη. Μεταφερόμαστε από την μια στην άλλη “σέρνοντας” τις με το δάκτυλο.

widgets1

Εικόνα 2

Το dock είναι η περιοχή μου βάζουμε εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά ή είναι σημαντικές (όπως οι κλήσεις). Το dock δεν αλλάζει όταν αλλάζουμε desktop (αλλάζοντας οθόνες) οπότε είναι έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή. Το dock συνήθως έχει τέσσερα εικονίδια και ένα περίεργο με τελείες. Όταν πατάμε το περίεργο εικονίδιο εμφανίζεται το … συρτάρι των εφαρμογών μας (drawer). Σε αυτό βρίσκονται όλες οι εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στο κινητό μας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε έτσι ώστε να αλλάξουμε την εμφάνιση που έχει η οθόνη του κινητού μας ; Πρώτα απ΄όλα να απαλλαγούμε από τις εφαρμογές που δεν θέλουμε να βλέπουμε συνέχεια ή δεν τις χρησιμοποιούμε συχνά. Πατώντας συνεχόμενα πάνω στο εικονίδιο τις εφαρμογής στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται ένα Χ (συνήθως κόκκινο), “σέρνουμε” την εφαρμογή πάνω στο Χ και την αφήνουμε. Η εφαρμογή θα εξαφανισθεί από την οθόνη. Εάν θέλουμε να την ξαναβρούμε πατάμε το εικονίδιο του drawer κάνουμε scroll (“σέρνοντας” με το δάκτυλο) μέχρι να την βρούμε και πατάμε συνεχόμενα πάνω της έως ότου το σύστημα μας μεταφέρει στην οθόνη (desktop) και εκεί σταματάμε την πίεση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε στο dock. Τα widgets αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο.

Αφαιρούμε λοιπόν από το Desktop και το Dock τις εφαρμογές που δεν θέλουμε και προσθέτουμε αυτές που χρησιμοποιούμε συχνά.

Εάν δεν υπάρχει χώρος στην οθόνη (γέμισε από εφαρμογές)  σέρνουμε την εφαρμογή προς την άκρη (δεξιά) την εφαρμογή έως ότου δημιουργηθεί καινούργια οθόνη. Σε περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν φάκελλο με εφαρμογές σέρνουμε το εικονίδιο μίας εφαρμογής πάνω σε ένα εικονίδιο άλλης εφαρμογής. Έτσι δημιουργείται ένας φάκελλος.

Για να προσθέσουμε ένα widget πατάμε την οθόνη σε ένα άδειο σημείο και επιλέγουμε widgets. Διαλέγουμε το widget που θέλουμε και το σέρνουμε στο σημείο που θέλουμε να εμφανισθεί (Εικόνα 2). Μερικά widgets χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις όπως πόσα email να μας εμφανίζουν ή το χρώμα που θέλουμε να έχουν κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, αντί για widget, μπορείς να αλλάξεις το wallpaper του κινητού σου.

Για να δείτε τις επιλογές σας μπείτε στο Google Play (το ηλεκτρονικό κατάστημα της Google) και ψάξτε για launchers, themes, icon packs ή widgets.

Με το android  μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικούς launchers με περισσότερες δυνατότητες μορφοποίησης της συσκευής σου. Μπορείς να βρεις άπειρα widgets, themes/icon packs και wallpapers για να έχεις ένα μοναδικό στην εμφάνιση κινητό.

Στα παραδείγματα χρησιμοποιώ τον Nova Launcher με custom icon pack. Σύντομα θα σας ξεναγήσω στις δυνατότητες του Nova launcher.

 

Check them out

Meizu MX2 η Κίνα ξύπνησε

Το Meizu MX2 είναι το πρώτο ίσως Κινέζικο highend κινητό. Προσπαθεί (...... →

GK802 Android Mini TV Box Review

Η μεταφορά του λειτουργικού Android σε διάφορες μικροσυσκευές είναι πλέον κάτι το... →

MK808 Android Mini TV Box

Κυκλοφορούν αρκετό καιρό στην αγορά με μικτές κριτικές. Τα ονομάζουν Google TV... →

   0 σχόλια     ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

 Comments are closed.