Περι μεσαζόντων και ύπνου By kounoupaki

Το άρθρο αυτό είναι παλιό (πάνω απο 8 έτη, δημοσιεύθηκε 25/02/2012).

Σε όλα τα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι φοράνε καπέλο για να προστατευτούνε από τον ήλιο. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, το καπέλο εκτός από την πραγματική του χρήση έγινε μέρος της κουλτούρας μας και απέκτησε άλλο νόημα. Το καπέλο μας το φοράνε κάποιο επιτήδειοι και μας πουλάνε προϊόντα στην διπλάσια τιμή ! οι φημισμένοι “μεσάζοντες“. Σύμφωνα με στοιχεία του κράτους η τιμές προϊόντων από παραγωγό στο καταναλωτή εμφανίζουν άνοιγμα 400% (νωπά προϊόντα εκτός εποχής). Την ίδια δε ώρα που το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή για τα οπωροκηπευτικά στη χώρα μας είναι χαοτικό (ένα προς πέντε), σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης η σχέση αυτή είναι ένα προς δύο.

Αναρωτιέμαι Τι είναι αυτοί οι μεσάζοντες ? τι έργο προσφέρουν ? γιατί υπάρχουν ? έχουν σχέση με τις υψηλές τιμές των προϊόντων ? γιατί το κράτος τους αφήνει να δρουν ανενόχλητοι ?

Η απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θέλουν ώρες ανάλυσης και χαρακτηρίζουν την κοινωνία που δημιούργησαν οι διάφορες κυβερνήσεις από την σύσταση του Ελληνικού κράτους. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι κηφήνες είναι ένα ανθεκτικό είδος που επιβίωσε σοσιαλιστικές, δεξιές, οικουμενικές και τεχνοκρατικές κυβερνήσεις. Μπορείτε να διακρίνετε το στίγμα τους στις τιμές των προϊόντων, στις ενδο- επιχειρησιακές τιμολογήσεις, στα καρτέλ, σε Ελληνικές ονοματολογίες του τύπου “φόρος υπέρ τρίτων” ή σε χιλιάδες νομοθετικές παρεμβάσεις με μικροφόρους ή κρατήσεις. Η λογική αυτή υπάρχει στις συντεχνίες διαφόρων επαγγελμάτων τα λεγόμενα “κλειστά”. Να σας θυμίσω κάποιον άλλον πολιτικό που, πριν τριάντα χρόνια, κήρυξε τον πόλεμο του τελάρου (καφάσι) ή μετέπειτα τον πόλεμο για το καλάθι της νοικοκυράς. Τριάντα χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν άλλαξε.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στην δίνη της κρίσης με τους μισθούς να μειώνονται οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται. Δηλαδή υπάρχει μικρότερη ζήτηση, μικρότερο κόστος παραγωγής, χαμηλότεροι μισθοί αλλά οι τιμές αυξάνονται … άλλο ένα Ελληνικό οικονομικό παράδοξο? Όχι δεν είναι παράδοξο απλά κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος μας, χωρίς να παράγουν, και ξέρουν ότι εμείς οι απλοί Έλληνες είμαστε γαϊδούρια ! μας κτυπούν, μας κοροϊδεύουν και δεν βγάζουμε άχνα. Συγνώμη για τα γαϊδούρια, τα ζώα τα προστατεύουν ένα σωρό οργανισμοί, εμάς κανένας.

Στην Κατερίνη Πιερίας ΞΥΠΝΗΣΑΝ και είχαν μια απλή ιδέα, αγόρασαν 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου κατ’ ευθείαν από τους καλλιεργητές με τιμή 2.5ευρώ το 10κιλο (μαζί με μεταφορικά) !!! δηλαδή 0,25 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή μπορεί να μειωθεί εάν η παραγγελία είναι μεγαλύτερη. Ρίξτε μια ματιά στο λογαριασμό του supermarket και δείτε πόσα πληρώσατε για πατάτες Αιγύπτου που ποιοτικά είναι πολύ κατώτερες από τις πατάτες Νευροκοπίου ή Νάξου. Το 70% της παραγωγής των αγροτών μας παραμένει αδιάθετο ή αγοράζεται σε εξευτελιστική τιμή ενώ εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εταιρεία Εργον (ένα Ελληνικό παντοπωλείο). Δυο αδέρφια είχαν μια απλή ιδέα, βρήκαν Ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας, τα συσκεύασαν με μοντέρνο και αισθητικό τρόπο και σήμερα (τρία χρόνια μετά) ετοιμάζονται να επεκταθούν και στην αγορά του Λονδίνου. Τα προϊόντα τους είναι φθηνά διότι δεν έχουν το κόστος των μεσαζόντων ούτε το κόστος “ραφιού” των supermarket. Τα παιδιά αυτά είδαν την κρίση σα μια ευκαιρία και ανέπτυξαν επιχειρηματικότητα κινούμενοι σε δυο άξονες όχι μεσάζοντες και σωστό branding.

Η κρίση όλο και περισσότερο δείχνει τα δόντια της, εμείς τι κάνουμε ? έχουμε απλώσει το χέρι σαν ζητιάνοι για δανεικά, μυξοκλαίμε και περιμένουμε τους ξένους να μας λυπηθούν ? βγάζουμε το άχτι μας στο facebook και το twitter κατηγορώντας τους πολιτικούς και την ΕΕ ? Τι να κάνουμε, ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος … μπορούμε να κάτσουμε άπραγοι και να περιμένουμε στωικά την καταστροφή μας ή να ενεργοποιήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φυλής μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που μας φέρανε σε αυτή την κατάσταση ούτε από αυτούς που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση και στην αποχαύνωση του κρατισμού (ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ). Αφού το κράτος δεν θέλει να αλλάξει θα το σύρουμε εμείς στην αλλαγή. Μπορεί να γίνει. Έχουν πέσει οι μάσκες. Αυτό που έχει μείνει είναι η σκιά του.

Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης διότι απλά δεν έχουμε κάνει τίποτα μέχρι τώρα. Είμαστε στον πάτο, εκμεταλλευτείτε το, πατήστε στα πόδια σας και δώστε ώθηση προς τα πάνω. Όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε στην αλλαγή νοοτροπίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πετάξουμε έξω δημοκρατικά όλους αυτούς τους πολιτικούς που λυμαίνονται την πατρίδα μας και να βάλουμε τις βάσεις για μια καινούργια αρχή.

Ζούμε σε μία ευλογημένη χώρα, ο παππούς μου έλεγε ότι όπου και να φτύσεις ένα κουκούτσι αυτό θα φυτρώσει, έχουμε ήλιο, θάλασσα, ορυκτό πλούτο, στρατηγική θέση, ναυτιλία, μοναδικά σε ποιότητα αγροτικά προϊόντα και ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή μόρφωση. Έχουμε το μείγμα της επιτυχίας, αυτό που μας λείπει είναι η σωστή συνταγή και η δημιουργική ώθηση.

Πρέπει να ξυπνήσουμε ! πρέπει να βγούμε από το λήθαργο. Τι έχουμε πάθει ? μας έχουν ψεκάσει με … κάτι ? γιατί είμαστε μόνιμα φοβισμένοι ? μη ξεχνάτε ότι το γαϊδούρι μπορεί να κλοτσήσει πολύ δυνατά.

 

Check them out

Ο πρόγονος του Ευρώ (η ιστορία επαναλαμβάνεται ?)

Τον 19ο αιώνα η κυκλοφορία νομισμάτων διαφορετικού βάρους και τίτλου στις ευρωπαικές... →

Μαδώντας μαργαρίτες ?

Εκλογές 2012. Μια αναμνηστική φωτογραφία ...  ... →

Οι Γερμανοί μας αγαπούν … απλώς μας ζηλεύουν!

«Το πραγματικό κίνητρο της Γερμανίας για να βοηθήσει τους Έλληνες δεν είναι το χρήμα. Είναι η... →

   0 σχόλια     ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

 Comments are closed.