Το μαύρο … τρόπος ζωής By kounoupaki

Το άρθρο αυτό είναι παλιό (πάνω απο 11 έτη, δημοσιεύθηκε 26/08/2009).

Κρίμα“δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η φωτιά, είκοσι χρόνια ζω εδώ και ποτέ δεν υπήρξε πραγματικός κίνδυνος … είσαι απλώς φοβητσιάρης !” είπε ένας γείτονάς μου το Σάββατο το βράδυ. Φόρτωσα το αυτοκίνητο με μερικά ρούχα, φωτογραφίες, τον σκληρό δίσκο με τα ηλεκτρονικά αρχεία, ένα κουτί με έγγραφα, και το laptop. Βλέπετε, λόγω επαγγέλματος, πάντα ετοιμάζομαι για το χειρότερο σενάριο.  Ένα κενό στο στομάχι, άδεια συναισθήματα … θα ξεκινήσω από την αρχή ;  μπορώ ; το αντέχω ; Δεν μπορεί να συμβεί σε ΄μενα, γίνεται μόνο στην τηλεόραση …

Η αλήθεια είναι ότι συνέβη το αναμενόμενο βλέπετε ζούμε σε ένα κράτος που δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος. Ένα κράτος πνιγμένο με γραφειοκράτες και αδιάφορους δημόσιους λειτουργούς.

ΚρίμαΤο Σάββατο βράδυ έμεινα ξάγρυπνος, κοιμήθηκα το πρωί όταν άκουσα τον ήχο των ελικοπτέρων (επιτέλους πετούν). Η μυρωδιά με ξύπνησε και ο καπνός με έκανε να καταλάβω ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Ξύπνησα την σύζυγο μου και τον μικρό μου γιο. Έβρεξα το χώρο γύρω από το σπίτι. Φωτιά δεν υπήρχε κοντά αλλά όταν το γειτονικό οικόπεδο φούντωσε σε μερικά δευτερόλεπτα (άγνωστο πως) και πέρασε στο πευκόφυτο οικόπεδο πίσω από το σπίτι μου μετακίνησα το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο και πήγα να δω εάν μπορώ να κάνω κάτι.

Η εικόνα που είδα ήταν βγαλμένη από την κόλαση. Πάνω από πέντε μεγάλα πεύκα καιγόντουσαν. Αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση ήταν αστεία μπροστά στην πραγματικότητα. Ζέστη, καπνός, κουκουνάρια βολίδες δημιουργούσαν μια εφιαλτική σκηνή. Το λάστιχο ήταν σαν να πολεμάς την κόλαση με νεροπίστολο. Κατά τύχη ένας πυροσβέστης που περνούσε με μια μηχανή ειδοποίησε και ένα όχημα της πυροσβεστικής βοήθησε μαζί με κατοίκους στην κατάσβεση της φωτιάς. Ο άνεμος άλλαξε διεύθυνση και η φωτιά δεν επεκτάθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν οικόπεδα καμμένα είκοσι μέτρα από το σπίτι. Εκείνο το βράδυ προσπάθησα να κοιμηθώ στο σπίτι της αδελφής μου.

Γύρισα την επόμενη μέρα και δεν ανοίγω τα παράθυρα γιατί δεν θέλω να δω το μαύρο και να γευτώ την πικρή μυρωδιά του καμένου. Θρηνώ για τα δένδρα, ντρέπομαι για τον βιασμό της φύσης, αρρωσταίνω βλέποντας τα κοράκια της τηλεόρασης να σκυλεύουν το σώμα της καμμένης γης. Ως πότε θα γίνεται αυτό ; Υπάρχει ελπίδα ; Θα αναδασώσουν τα καμμένα ; Τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο ;

Κρίμα

Να είναι καλά οι απλοί πυροσβέστες που έσβησαν την φωτιά μέσα στην κόλαση. Επιβεβαίωσαν ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας εξαιρετικός λαός δυστυχώς έχουμε άχρηστους ηγέτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους αυτούς που επί τρία 24ωρα πάλευαν την φωτιά και δεν αδιαφόρησαν ούτε τα παράτησαν.

Την Τρίτη γύρισα στην δουλειά κουρασμένος, όπως πριν φύγω διακοπές. Πίσω στην ρουτίνα της καθημερινότητας, σαν να μη συνέβη τίποτε ! εκτός από το μαύρο των δένδρων και την μυρωδιά της καμένης γής … όπως τα συναισθήματά μου.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων το σπίτι είναι εντός σχεδίου πόλεως, με νόμιμη άδεια σε δήμο της ΒΑ Αττικής.

Check them out

Περι μεσαζόντων και ύπνου

Σε όλα τα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι φοράνε καπέλο για να... →

Γράφουμε ιστορία

Μετά από 60-70 χρόνια το πάνελ της  IP TV θα ασχολείται με... →

Το θέμα είναι να μη ξαναπέσουμε για ύπνο

Ξυπνήσαμε …  αργήσαμε αλλά ξυπνήσαμε ! Η αλήθεια είναι ότι απλώς χουζουρεύουμε... →

   2 σχόλια     ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

 1. ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

  Αγαπητέ,
  κι εμείς ζήσαμε έντονα την αγωνία της φωτιάς.
  Όταν η φωτιά ήρθε στο σπίτι μας κατακαίοντας οκτώ (8) σαραντάμετρα πεύκα στην αυλή μας μόνο εμείς και κάποιοι γείτονες ενδιαφερθήκαμε για τα σπίτια μας.
  Πυροσβεστική ;;; Υπάρχει τέτοιο σώμα ;;;;;;
  Δασοπροστασία από τον Δήμο Δροσιάς ;;;; Αλήθεια πού ήταν
  όλοι αυτοί μισθωτοί και εθελοντές που μεριμνούσαν για την περιοχή μας ;;; Για να μή αδικήσω τον κ. Δήμαρχο ήρθε στο τέλος του περιστατικού πιθανολογώ για ΄δημόσιες σχέσεις΄ και πράγματι βοήθησε στέλνοντας πυροσβεστικό να σβύσει τα αποκαίδια που όμως δεν είχε νερό.
  Εσείς τουλάχιστον είχατε νερό -εμάς το κόψανε και προσπαθούσαμε με νερό του ψυγείου και χώμα !!!!! να σβύσουμε την πυρκαιά.
  Τι να πώ ;; όταν έπρεπε να ολοκληρώσουν το αυθαίρετο έκτρωμα του γηπέδου basket είχαν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον !!
  Να δούμε την φροντίδα που θα επιδείξουν για την έπιβεβλημένη πλέον αναδάσωση της περιοχής.
  Θέλω να σημειώσω ότι πιθανώς θα στραφώ δικαστικά κατά
  των ανευθυνο-υπεύθυνων οι οποίοι βαρύνονται για την σημερινή υποβάθμιση της περιοχής και των σπιτιών μας.
  Για την αλήθεια των ισχυριζόμενων σε παραπέμπω στα κανάλια AL Jazeera και TVE
  Με εκτίμηση
  Στέφανος